Ημερίδα: Η συμβολή του Κοινωνιολόγου στην ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής ,στα πλαίσια της..

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
Πλατ. Άγιων Θεοδώρων 3 Τ.Θ. 4239
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. τηλ. 210 3255521

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η συμβολή του Κοινωνιολόγου στην ανάπτυξη κοινωνικής πολιτικής ,στα πλαίσια της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης»

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011,Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
( Ακαδημίας και Ασκληπιού ,αμφιθέατροΑντώνηΤρίτση>>)

8.30-9.00 Προσέλευση -Εγγραφές

9.00-10.30 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ :Χατζηχαραλάμπους Στρατής Κοινωνιολόγος, Κοιν.Επιθεωρητής, Σώμα Επιθεωρητών του Υπ.Υγείας-Πρόνοιας ΥΥΚΑ

Ο ΝΕΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΩΝ» ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

«Οργάνωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης»

Ντιντιούμη Ματίνα ,Διοικητικός,στέλεχος Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας των Ο.Τ.Α
<<Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του « Καλλικράτη» Λατσούδα Γεωργία,Διοικητικός,στέλεχος Διευθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας
των Ο.Τ.Α.>>

«Αναπτυξιακός σχεδιασμός ,τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης»
Φαρούπου Ανεζίνα, Διεύθυνση Αναπτυξιακού προγραμματισμού και Διεθνών Οργανισμών-ΥΠΕΣΑΗΑ-Μετ|κό περιφερειακής
Συζήτηση.

10.30-12.00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ :Τσαπατσάρη Ευαγγελία Κοινωνιολόγος –Σύμβουλος, Υπεύθυνη ΛΕ.ΦΙ. Δ.Αθηναίων, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η άσκηση Κοινωνικής Πολιτικής στο τοπικό επίπεδο-διαχρονικά ζητήματα και σύγχρονες προκλήσεις» Στασινοπούλου Ολγα , αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου

«Αρμοδιότητες , του κοινωνιολόγου στον τομέα υγείας και πρόνοιας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση»
Χατζηχαραλάμπους Στρατής

«Διαστάσεις πρόληψης – αντιμετώπισης και αποκατάστασης της παραβατικότητας και βίας σε κοινοτικό επίπεδο,στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση»
Ρούσσης Αναστάσιος.Κοινωνιολόγος(περιφέρεια Β.Αιγαίου) Δρ.Εγκληματολογίας Παντείου

«Φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός»
Μπούζας Νίκος ,ερευνητής Ε.Κ.Κ.Ε

«Μεταναστευτική πολιτική στο νέο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Ζαρίφης , Νομικός,στέλεχος μετ|κης πολιτικής υπ.εσωτερικών,αποφ. Ε.Σ.Δ.Δ., Μsc διοικητικές επιστήμες Συζήτηση.

12-12.30 Διάλλειμα -καφές

12.30-14.00 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ :Δρ Φακιολάς Νίκος , Διευθυντής Ερευνών Ε.Κ.Κ.Ε , 
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΩΝ Ο.Τ.Α

«Κοινωνικές διαστάσεις στην ανάπτυξη τουρισμού – πολιτισμού»
Τόκης Γιάννης , Κοινωνιολόγος

«Παιδεία και κοινωνική πολιτική στο πλαισιο της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Κατσούλας Ακης, Κοινωνιολόγος , Γεν.Γραμματέας Συλλόγου Ελλήνων
Κοινωνιολόγων

«Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο»
Καψάλης Απόστολος,Ερευνητής Εργασιακών σχέσεων ΙΝΕ|ΓΣΕΕ

« Η Εξειδίκευση των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων των Κοινωνιολόγων»
Τσαπατσάρη Ευαγγελία - Φακιολάς Νίκος

Συζήτηση.

.

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων οι οποίες ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες - τομείς:

Οργάνωση & λειτουργία ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις, Επικοινωνία με τα μέλη και λοιπές εκδηλώσεις

 • Οργάνωση και λειτουργία του γραφείου του συλλόγου με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση του απαραίτητου ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου.
 • Ολοκλήρωση και συνεχή ενημέρωση/ εμπλουτισμό του μητρώου μελών του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
 • Επαναδραστηριοποίηση των επιμέρους λειτουργιών του Παραρτήματος όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό του Συλλόγου καθώς και εμπλουτισμός αυτών με νέες.
 • Διαμόρφωση και εφαρμογή Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
 • Σύνταξη, διαμόρφωση, έκδοση και διανομή τριμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου η ηλεκτρονική και έντυπη μορφή του οποίου διανέμεται σε όλα τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης
 • Διαμόρφωση, λειτουργία και συνεχής εμπλουτισμός ενός άτυπου δικτύου επικοινωνίας με τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με τη λήψη και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e mails) για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας.
 • Σύσταση και λειτουργία τριών (3) επιμέρους επιτροπών (Επιτροπή Εκπαίδευσης, Επιτροπή Σταδιοδρομίας και Επιτροπή Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004 συστάθηκε η Επιτροπή Τύπου & Δημοσιοποίησης.
 • Δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο γραφείο του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με βιβλία και άλλου είδους έντυπα που δώρισαν στο σύλλογο διάφοροι φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, ημερίδες, συνέδρια κλπ με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα αναφορικά με τη συγκρότηση και τη διατύπωση θέσεων, απόψεων και προτάσεων για θέματα που άπτονται της κοινωνιολογικής επιστήμης και παρουσίας σε διάφορους χώρους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η ανάπτυξη θέσεων, απόψεων και πρωτοβουλιών για το χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Διατύπωση προτάσεων αλλαγών στο βιβλίο κοινωνιολογίας - θέσεων για το ρόλο του κοινωνιολόγου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιστολές για τις οργανικές θέσεις στα γυμνάσια και το θέμα της πρόσληψης αναπληρωτών, προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη διατύπωση προτάσεων για τα μαθήματα επιλογής
Προετοιμασία θέσεων για το μάθημα της Κοινωνιολογίας και το ρόλο των κοινωνιολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- Συνάντηση με γραφείο Υφυπουργού για την κατάθεση των προτάσεων.
Διοργάνωση ημερίδων για την παρουσία και το ρόλο της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών γενικότερα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και σε συνεργασία άλλων φορέων τοπικής και εθνικής εμβέλειας., πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων (συναντήσεις, ημερίδες, συνέδριο κλπ) για επίκαιρα κοινωνικά θέματα ευρύτερου προβληματισμού και ενδιαφέροντος.

Δράσεις προώθησης της επαγγελματικής κατοχύρωσης των κοινωνιολόγων

 • Η Επιτροπή Σταδιοδρομίας του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΣ συνέβαλε στην πληροφόρηση των συναδέλφων για προκηρύξεις και νέες θέσεις εργασίας, στην προώθηση ανέργων συναδέλφων σε έρευνες Δήμων ως συνεντευκτών και στην αντιμετώπιση αιτημάτων συναδέλφων σχετικά με την επαγγελματική τους θέση και κατοχύρωση. Μεταξύ των δράσεων που ανέλαβε η εν λόγω Επιτροπή συγκαταλέγονται η υλοποίηση σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα του Συμβούλου Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) «ΕΚΕΚΑ» (διάρκεια 100 ώρες) καθώς και η προετοιμασία για τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου για την εκμάθηση του στατιστικού πακέτου SPSS.
 • Διαμόρφωση ολοκληρωμένων κειμένων με τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης για τα ρόλο και τις αρμοδιότητες των κοινωνιολόγων σε συγκεκριμένους τομείς ή και χώρους εργασίας.
 • Συμμετοχή μελών της επιτροπής σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικών φορέων (Πανεπιστήμια. Λύκεια, Γυμνάσια) και ενημέρωση συμμετεχόντων για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στη σύγχρονη, ελληνική αγορά εργασίας.

Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης (συνέδριο, ημερίδες, συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, συναντήσεις εργασίας, επαφές με τοπικούς φορείς της Πολιτείας, δημοσιοποίηση θέσεων, απόψεων και προτάσεων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κλπ.), έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική συμβολή του συλλόγου στα κοινωνικά και πολιτειακά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με αποτέλεσμα να βρίσκει άμεση ανταπόκριση στις προτάσεις συνεργασιών και στην εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη δράσεων Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχιση της συνεργασίας αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δήμους, επιστημονικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

.