Νέα Πρόσκληση για υποβολή άρθρων
Νέα Πρόσκληση για υποβολή άρθρων
στο περιοδικό Κοινωνίας Δρώμενα
Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Κοινωνίας Δρώμενα αποτελεί μια προσπάθεια των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διαμόρφωση ενός επιστημονικού πεδίου επικοινωνίας, προβληματισμού και κριτικών θεωρητικών προσεγγίσεων πάνω σε διαχρονικά αλλά και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα μεθοδολογίας και έρευνας των κοινωνικών επιστημών καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τον ενεργό ρόλο και τη θέση των κοινωνικών επιστημών στη κοινωνία της εποχής μας.
Η έκδοση του περιοδικού είναι τακτική, διευθύνεται από την Συντακτική και επικουρείται από μια ευρύτερη Επιστημονική Ομάδα. Το περιοδικό απευθύνεται στους κοινωνικούς επιστήμονες και σε όλους τους ενεργούς πολίτες, αλλά και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι κοινωνικές επιστήμες, όσο και οι πολίτες στη σύγχρονη πραγματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν άρθρα για δημοσίευση κατόπιν κρίσης ή θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους να ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση. Επίσης, προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της αξιολόγησης κειμένων ως μέλη της Επιστημονικής Ομάδας.
«Νέοι και Πολιτική Ταυτότητα» είναι το κεντρικό θέμα του 3ου τεύχους του περιοδικού Κοινωνίας Δρώμενα. Εύκολα διαπιστώνει κανείς μέσα από μια ιστορική αναδρομή, ότι οι νέοι αναμφίβολα κατέχουν την δική τους ξεχωριστή θέση στη πολιτική ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του κόσμου. Στόχος του τεύχους αυτού είναι η προσπάθεια μιας συνολικής και συνεκτικής κατανόησης της σχέσης των νέων με την πολιτική στην εποχή μας. Δεδομένου ότι οι νέοι δεν αποτελούν μια ενιαία, ομοιόμορφη και αμιγής ολότητα, μέσα από τα παρακάτω επίκαιρα ερωτήματα γίνεται πιο συγκεκριμένο το θέμα του τεύχους αυτού.
Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχέσης των νέων ανθρώπων και της πολιτικής στην εποχή μας; Συμμετέχουν οι νέοι στα πολιτικά δρώμενα της «σύγχρονης κοινωνίας» και με ποιον τρόπο; Μπορεί να αποτυπωθεί και με ποιον τρόπο η αποξένωση ή η συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η πολιτικοποίηση των νέων μέσα στους χώρους πολιτικής ζύμωσης και συγκρότησης ταυτοτήτων; Ποια η σχέση των νέων με τα υπαρκτά κοινωνικά κινήματα και τις υπαρκτές ιστορικά μορφές συλλογικής δράσης; Πως η πολιτική κρίση επηρεάζει τη διαμόρφωση πολιτικής ταυτότητας στους νέους; Οι νέοι ως μηχανισμός προόδου ή και οπισθοδρόμησης μέσα στον χωροχρόνο, μέσα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα .
Πέρα από το κεντρικό θέμα του τεύχους θα φιλοξενηθούν άρθρα που πραγματεύονται και ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να αποστείλουν τα άρθρα τους έως την 15η Απριλίου του 2015 λαμβάνονται υπόψη τις παρακάτω οδηγίες.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ
Τα κείμενα που υποβάλλονται προς δημοσίευση πρέπει να είναι πρωτότυπα, δηλαδή να μην έχουν υποβληθεί ή δημοσιευθεί σε άλλη ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση. Προτείνεται να ακολουθούν τα παρακάτω πρότυπα:
-
Ερευνητικές μελέτες ή άρθρα (3.000 -5.000 λέξεις)
-
Κείμενα γνώμης (2.000 λέξεις)
-
Επιστολές προς τη Συντακτική Ομάδα (400 λέξεις)
-
Βιβλιοκρισίες (500 λέξεις)
Τα κείμενα προς δημοσίευση αποστέλλονται στην ελληνική γλώσσα σε ηλεκτρονική μορφή σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Windows στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κάθε κείμενο πρέπει να περιλαμβάνει: 1) τον τίτλο, 2) το/α ονοματεπώνυμο/α του/της/των συγγραφέα/ων. Κάθε ονοματεπώνυμο συνοδεύεται από την ιδιότητα και την ηλεκτρονική διεύθυνση του/της συγγραφέα, εφόσον αυτός/ή το επιθυμεί. Προσθετικά οι ερευνητικές μελέτες ή άρθρα πρέπει να συνοδεύονται από μία περίληψη (80-100 λέξεων) στην ελληνική γλώσσα και 3-8 βασικές έννοιες (λέξεις – κλειδιά).
Οι βιβλιογραφικές παραπομπές στο κείμενο και στο τέλος του άρθρου πρέπει να ακολουθούν το APA style (6η έκδ., 2010). Οι υποσημειώσεις πρέπει να παρατίθεται στα υποσέλιδα. Οι δείκτες των υποσημειώσεων αναγράφονται με αριθμούς. Οι τίτλοι του άρθρου, των υποενοτήτων, των πινάκων και των διαγραμμάτων δίνονται με bold.
Κατά την αποστολή των άρθρων πρέπει να δηλώνεται: α) εάν έχει υπάρξει οικονομική στήριξη και να αναφέρεται ποια είναι αυτή , β) ότι δεν υπήρξαν αντικρουόμενα συμφέροντα σχετικά με το υλικό της έρευνας που υπεβλήθη προς δημοσίευση και γ) ότι οι συμμετέχοντες της έρευνας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους πριν συμπεριληφθούν στην έρευνα αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την ερευνητική διαδικασία.
Με την υποβολή ενός κειμένου προς δημοσίευση παρέχεται το αποκλειστικό δικαίωμα της δημοσίευσης στο συντάκτη και εκδότη. Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό διατηρούνται για το/η συγγραφέα. Η δημοσίευση ενός κειμένου δεν υποδηλώνει την αποδοχή των απόψεων του/της συγγραφέα από τη Συντακτική και Επιστημονική Ομάδα.
Τα άρθρα κρίνονται στη βάση της επιστημονικής επάρκειας. Η Συντακτική Ομάδα αποστέλλει τα άρθρα, ανώνυμα, σε δύο τουλάχιστον κριτές της Επιστημονικής Ομάδας. Η Συντακτική και Επιστημονική Ομάδα διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη δημοσίευση ενός άρθρου αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό απηχεί προσβλητικά σχόλια ή υποστηρίζει απόψεις οι οποίες κατευθύνονται εναντίον μιας μειονότητας ή αν είναι εκτός θεματικής.
.