Νέα Πρόσκληση για υποβολή άρθρων

Νέα Πρόσκληση για υποβολή άρθρων

στο περιοδικό Κοινωνίας Δρώμενα  

 

Η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Κοινωνίας Δρώμενα αποτελεί μια προσπάθεια των μελών του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας, για τη διαμόρφωση ενός επιστημονικού πεδίου επικοινωνίας, προβληματισμού και κριτικών θεωρητικών προσεγγίσεων πάνω σε διαχρονικά αλλά και σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ζητήματα μεθοδολογίας και έρευνας των κοινωνικών επιστημών καθώς και θεμάτων που σχετίζονται με τον ενεργό ρόλο και τη θέση των κοινωνικών επιστημών στη κοινωνία της εποχής μας.

 

Η έκδοση του περιοδικού είναι τακτική, διευθύνεται από την Συντακτική και επικουρείται από μια ευρύτερη Επιστημονική Ομάδα. Το περιοδικό απευθύνεται στους κοινωνικούς επιστήμονες και σε όλους τους ενεργούς πολίτες, αλλά και σε όποιον/α ενδιαφέρεται για τις κοινωνικές εξελίξεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο οι κοινωνικές επιστήμες, όσο και οι πολίτες στη σύγχρονη πραγματικότητα. Προς την κατεύθυνση αυτή, καλούνται όλοι όσοι θέλουν να υποβάλλουν άρθρα για δημοσίευση κατόπιν κρίσης ή θέλουν να εκφράσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους να ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση. Επίσης, προσκαλούνται όσοι επιθυμούν να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στις διαδικασίες της αξιολόγησης κειμένων ως μέλη της Επιστημονικής Ομάδας.

 

«Νέοι και Πολιτική Ταυτότητα» είναι το κεντρικό θέμα του 3ου  τεύχους του περιοδικού Κοινωνίας Δρώμενα. Εύκολα διαπιστώνει κανείς μέσα από μια ιστορική αναδρομή, ότι οι νέοι αναμφίβολα κατέχουν την δική τους ξεχωριστή θέση στη πολιτική ιστορία όχι μόνο της Ευρώπης αλλά ολόκληρου του κόσμου. Στόχος του τεύχους αυτού είναι η προσπάθεια μιας συνολικής και συνεκτικής κατανόησης της σχέσης των νέων με την πολιτική στην εποχή μας. Δεδομένου ότι οι νέοι δεν αποτελούν μια ενιαία, ομοιόμορφη και αμιγής ολότητα, μέσα από τα παρακάτω επίκαιρα ερωτήματα γίνεται πιο συγκεκριμένο το θέμα του τεύχους αυτού.

 

Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχέσης των νέων ανθρώπων και της πολιτικής στην εποχή μας; Συμμετέχουν οι νέοι στα πολιτικά δρώμενα της «σύγχρονης κοινωνίας» και με ποιον τρόπο; Μπορεί να αποτυπωθεί και με ποιον τρόπο η αποξένωση ή η συμμετοχή των νέων στην πολιτική ζωή; Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η πολιτικοποίηση των νέων μέσα στους χώρους πολιτικής ζύμωσης και συγκρότησης ταυτοτήτων; Ποια η σχέση των νέων με τα υπαρκτά κοινωνικά κινήματα και τις υπαρκτές ιστορικά μορφές συλλογικής δράσης; Πως η πολιτική κρίση επηρεάζει τη διαμόρφωση πολιτικής ταυτότητας στους νέους; Οι νέοι ως μηχανισμός προόδου ή και οπισθοδρόμησης μέσα στον χωροχρόνο, μέσα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα .

 

Πέρα από το κεντρικό θέμα του τεύχους θα φιλοξενηθούν άρθρα που πραγματεύονται και ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να αποστείλουν τα άρθρα τους έως την 15η Απριλίου του 2015 λαμβάνονται υπόψη τις παρακάτω οδηγίες.

 

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΡΘΡΩΝ

 

Τα κείμενα που υποβάλλονται προς δημοσίευση πρέπει να είναι πρωτότυπα, δηλαδή να μην έχουν υποβληθεί ή δημοσιευθεί σε άλλη ηλεκτρονική ή έντυπη έκδοση. Προτείνεται  να ακολουθούν τα παρακάτω πρότυπα:

 

  • Ερευνητικές μελέτες ή άρθρα (3.000 -5.000 λέξεις)

  • Κείμενα γνώμης (2.000 λέξεις)

  • Επιστολές προς τη Συντακτική Ομάδα (400 λέξεις)

  • Βιβλιοκρισίες (500 λέξεις)

Τα κείμενα προς δημοσίευση αποστέλλονται στην ελληνική γλώσσα σε ηλεκτρονική μορφή σε πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου Windows στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Κάθε κείμενο πρέπει να περιλαμβάνει: 1) τον τίτλο, 2) το/α ονοματεπώνυμο/α του/της/των συγγραφέα/ων. Κάθε ονοματεπώνυμο συνοδεύεται από την ιδιότητα και την ηλεκτρονική διεύθυνση του/της συγγραφέα, εφόσον αυτός/ή το επιθυμεί. Προσθετικά οι ερευνητικές μελέτες ή άρθρα πρέπει να συνοδεύονται από μία περίληψη (80-100 λέξεων) στην ελληνική γλώσσα και 3-8 βασικές έννοιες (λέξεις – κλειδιά).

 

Οι βιβλιογραφικές παραπομπές στο κείμενο και στο τέλος του άρθρου πρέπει να ακολουθούν το APA style (6η έκδ., 2010). Οι υποσημειώσεις πρέπει να παρατίθεται στα υποσέλιδα. Οι δείκτες των υποσημειώσεων αναγράφονται με αριθμούς. Οι τίτλοι του άρθρου, των υποενοτήτων, των πινάκων και των διαγραμμάτων δίνονται με bold.

 

Κατά την αποστολή των άρθρων πρέπει  να δηλώνεται: α) εάν έχει υπάρξει οικονομική στήριξη και να αναφέρεται ποια είναι αυτή , β) ότι δεν υπήρξαν αντικρουόμενα συμφέροντα σχετικά με το υλικό της έρευνας που υπεβλήθη προς δημοσίευση και γ) ότι οι συμμετέχοντες  της έρευνας έδωσαν τη συγκατάθεσή τους πριν συμπεριληφθούν στην έρευνα αφού προηγουμένως ενημερώθηκαν για την ερευνητική διαδικασία.

 

Με την υποβολή ενός κειμένου προς δημοσίευση παρέχεται το αποκλειστικό δικαίωμα της δημοσίευσης στο συντάκτη και εκδότη. Τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό διατηρούνται για το/η συγγραφέα. Η δημοσίευση ενός κειμένου δεν υποδηλώνει την αποδοχή των απόψεων του/της συγγραφέα από τη Συντακτική και Επιστημονική Ομάδα.

 

Τα άρθρα κρίνονται στη βάση της επιστημονικής επάρκειας. Η Συντακτική Ομάδα αποστέλλει τα άρθρα, ανώνυμα, σε δύο τουλάχιστον κριτές της Επιστημονικής Ομάδας. Η Συντακτική και Επιστημονική Ομάδα διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν τη δημοσίευση ενός άρθρου αν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό απηχεί προσβλητικά σχόλια ή υποστηρίζει απόψεις οι οποίες κατευθύνονται εναντίον μιας μειονότητας ή αν είναι εκτός θεματικής.

 

.

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων οι οποίες ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες - τομείς:

Οργάνωση & λειτουργία ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις, Επικοινωνία με τα μέλη και λοιπές εκδηλώσεις

  • Οργάνωση και λειτουργία του γραφείου του συλλόγου με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση του απαραίτητου ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου.
  • Ολοκλήρωση και συνεχή ενημέρωση/ εμπλουτισμό του μητρώου μελών του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
  • Επαναδραστηριοποίηση των επιμέρους λειτουργιών του Παραρτήματος όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό του Συλλόγου καθώς και εμπλουτισμός αυτών με νέες.
  • Διαμόρφωση και εφαρμογή Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
  • Σύνταξη, διαμόρφωση, έκδοση και διανομή τριμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου η ηλεκτρονική και έντυπη μορφή του οποίου διανέμεται σε όλα τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης
  • Διαμόρφωση, λειτουργία και συνεχής εμπλουτισμός ενός άτυπου δικτύου επικοινωνίας με τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με τη λήψη και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e mails) για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας.
  • Σύσταση και λειτουργία τριών (3) επιμέρους επιτροπών (Επιτροπή Εκπαίδευσης, Επιτροπή Σταδιοδρομίας και Επιτροπή Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004 συστάθηκε η Επιτροπή Τύπου & Δημοσιοποίησης.
  • Δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο γραφείο του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με βιβλία και άλλου είδους έντυπα που δώρισαν στο σύλλογο διάφοροι φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
  • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, ημερίδες, συνέδρια κλπ με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα αναφορικά με τη συγκρότηση και τη διατύπωση θέσεων, απόψεων και προτάσεων για θέματα που άπτονται της κοινωνιολογικής επιστήμης και παρουσίας σε διάφορους χώρους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η ανάπτυξη θέσεων, απόψεων και πρωτοβουλιών για το χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Διατύπωση προτάσεων αλλαγών στο βιβλίο κοινωνιολογίας - θέσεων για το ρόλο του κοινωνιολόγου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιστολές για τις οργανικές θέσεις στα γυμνάσια και το θέμα της πρόσληψης αναπληρωτών, προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη διατύπωση προτάσεων για τα μαθήματα επιλογής
Προετοιμασία θέσεων για το μάθημα της Κοινωνιολογίας και το ρόλο των κοινωνιολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- Συνάντηση με γραφείο Υφυπουργού για την κατάθεση των προτάσεων.
Διοργάνωση ημερίδων για την παρουσία και το ρόλο της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών γενικότερα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και σε συνεργασία άλλων φορέων τοπικής και εθνικής εμβέλειας., πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων (συναντήσεις, ημερίδες, συνέδριο κλπ) για επίκαιρα κοινωνικά θέματα ευρύτερου προβληματισμού και ενδιαφέροντος.

Δράσεις προώθησης της επαγγελματικής κατοχύρωσης των κοινωνιολόγων

  • Η Επιτροπή Σταδιοδρομίας του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΣ συνέβαλε στην πληροφόρηση των συναδέλφων για προκηρύξεις και νέες θέσεις εργασίας, στην προώθηση ανέργων συναδέλφων σε έρευνες Δήμων ως συνεντευκτών και στην αντιμετώπιση αιτημάτων συναδέλφων σχετικά με την επαγγελματική τους θέση και κατοχύρωση. Μεταξύ των δράσεων που ανέλαβε η εν λόγω Επιτροπή συγκαταλέγονται η υλοποίηση σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα του Συμβούλου Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) «ΕΚΕΚΑ» (διάρκεια 100 ώρες) καθώς και η προετοιμασία για τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου για την εκμάθηση του στατιστικού πακέτου SPSS.
  • Διαμόρφωση ολοκληρωμένων κειμένων με τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης για τα ρόλο και τις αρμοδιότητες των κοινωνιολόγων σε συγκεκριμένους τομείς ή και χώρους εργασίας.
  • Συμμετοχή μελών της επιτροπής σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικών φορέων (Πανεπιστήμια. Λύκεια, Γυμνάσια) και ενημέρωση συμμετεχόντων για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στη σύγχρονη, ελληνική αγορά εργασίας.

Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης (συνέδριο, ημερίδες, συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, συναντήσεις εργασίας, επαφές με τοπικούς φορείς της Πολιτείας, δημοσιοποίηση θέσεων, απόψεων και προτάσεων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κλπ.), έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική συμβολή του συλλόγου στα κοινωνικά και πολιτειακά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με αποτέλεσμα να βρίσκει άμεση ανταπόκριση στις προτάσεις συνεργασιών και στην εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη δράσεων Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχιση της συνεργασίας αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δήμους, επιστημονικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

.