Μία ψύχραιμη ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για την κατάργηση των μαθημάτων των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών από το Γενικό Λύκειο

Προς: Πρόεδρο/ Αντιπρόεδρο, ΔΣ και μέλη της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας και Προεδρο και ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών,

Προεδρο και ΔΣ του ΣΕΚ - Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
Προεδρο και ΔΣ του ΣΚΑΕ - Συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας
 
Προς: Προέδρους/ Αντιπροέδρους, Διδακτικό και Ερευνητικό προσωπικό:
Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας - Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Κοινωνιολογίας- Πάντειο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Κοινωνιολογίας- Πανεπιστήμιο Κρήτης
Τμήμα Κοινωνιολογίας- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Τμήμα Κοινωνιολογίας- Πανεπιστήμιο Αθηνών
 
Αξιότιμες κυρίες/ αξιότιμοι κύριοι,
 
Ελπίζουμε το μήνυμά μας να σας βρίσκει καλά.
 
Σας στέλνουμε αυτό το email, γνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελείτε και τις παρεμβάσεις σας για το ζήτημα των μαθημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Λύκειο και σε συνέχεια των ενεργειών μας ενάντια στον εξοβελισμό των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:
 
Η συνέντευξη τύπου
https://www.youtube.com/watch?v=3d1lMlfgPG0&t=148s 
 
Ραδιοφωνική συνέντευξη στην Ερτ3.
 
Συνέντευξη της Ασημίνας Βλάχου Γ.Γ. του ΣΕΚ Θεσσαλονίκης στην Ευγενία Χατζηγεωργίου στο Κόκκινο.
https://www.youtube.com/watch?v=TCnsHOCCW40&t=685s 
 
Νέα τηλεόραση Κρήτης
- Διαμαρτυρία για την κατάργηση των κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο.
 
Gr times
- Λύκεια: Παρελθόν κοινωνιολογία και καλλιτεχνικά – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί
https://www.grtimes.gr/ellada/ektelestike-i-koinoniologia-xafnikos-thanatos-gia-ta-kallitechnika
 
Η απόφαση του ΣτΕ 1972/ 2022 θέτει ζητήματα στα οποία θα πρέπει να τοποθετηθούμε ως επιστημονικοί, ερευνητικοί, εκπαιδευτικοί και επαγγελματικοί Φορείς και Τμήματα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Σίγουρα αναδύονται δύο θέματα, με βάση την απόφαση:
α) Η επιστροφή των μαθημάτων που απομακρύνθηκαν ή περιορίστηκαν στην Α' και Β' Λυκείου: «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία», «Βασικές Αρχές των Κοινωνικών Επιστημών», «Πολιτική Παιδεία», και
β) Η διεκδίκηση από μέρους μας της επιστροφής του μαθήματος της Κοινωνιολογίας, στις Πανελλήνιες εξετάσεις και στη Γ΄ Λυκείου.
 
Συνημμένο θα βρείτε το κείμενο που διαμόρφωσε η Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση, του ΣΕΚ- παρ. Θεσσαλονίκης και συνυπογράφει το ΔΣ του παραρτήματος.
Το κείμενο θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση σε μια από κοινού τοποθέτηση των Τμημάτων και των Φορέων/ Συλλόγων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, για να διεκδικήσουμε τα παραπάνω και να διατηρήσουμε το ζήτημα στην επικαιρότητα.
Προτείνουμε, είτε τη διαμόρφωση κοινού κειμένου, είτε την υποστήριξη των βασικών σημείων του συνημμένου κειμένου.
 
Επιπλέον, θεωρούμε ότι θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή και συνεργασία και με τα Τμήματα Πολιτικών και Νομικών Επιστημών και Κοινωνικής Πολιτικής, όπως και με τους άλλους Φορείς και Συλλόγους για να συνυπογράψουμε κοινό ψήφισμα, προς τις παραπάνω κατευθύνσεις.
 
Είμαστε στη διάθεσή σας για επικοινωνία και συνεργασία.
 
Με εκτίμηση για το έργο που προσφέρετε και με συναίσθηση της ευθύνης μας προς τους μαθητές και τις οικογένειες, τη σχολική κοινότητα, την κοινωνία, τους απόφοιτους και τους εκπαιδευτικούς μας,
 

--------------------------------

logo

 

Αρ. πρωτ. 01/2023

 

Μία ψύχραιμη ανάγνωση της απόφασης του ΣτΕ για την κατάργηση των μαθημάτων των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών από το Γενικό Λύκειο

 

 

Είναι γεγονός ότι η εκπαιδευτική πολιτική ενός δημοκρατικού κράτους τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να αποφασίζεται στα δικαστήρια. Αλλά ούτε και στα παρασκήνια της πολιτικής σκηνής εξυπηρετώντας προσωπικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Οφείλει να χαράσσεται με γνώμονα παιδαγωγικά και επιστημονικά κριτήρια και με εμπλοκή όλων των σχετικών θεσμικών φορέων.

 

Είμαστε μακριά από αυτό το σκηνικό ως χώρα; Βεβαίως, και απόδειξη είναι η ανάγκη να προσφύγουν συνάδελφοι διδάσκοντες των κοινωνικών επιστημών στα δικαστήρια, καθώς και η απόφαση του ΣτΕ 1972/ 2022.

 

Θα σταθούμε σε δύο σημεία της απόφασης:

 

Α) Η επιλογή, πάντως, των αντικειμένων διδασκαλίας στα ωρολόγια προγράμματα, όπως και η συνολική οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να γίνεται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, ώστε να τεκμηριώνεται ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι ορθολογικές και όχι περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών, μη σχετιζόμενων με τις απορρέουσες από το Σύνταγμα για την ορθολογική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης αρχές. Κατά την επιλογή δε των αντικειμένων διδασκαλίας δεν θα πρέπει να παραβλέπεται ότι η παιδεία αναγορεύεται από τον συνταγματικό νομοθέτη σε βασική αποστολή του Κράτους, μεταξύ δε των σκοπών της συγκαταλέγονται η ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των μαθητών, και ιδίως η διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες, σκοπός στενά συνυφασμένος με το φιλελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα που καθιερώνει το Σύνταγμα […]. Το μάθημα αυτό, (σ.σ. τ Λατινικά) ως μάθημα κλασικής παιδείας, συμβάλλει θετικά, κατά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στην πολύπλευρη πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου, διδάσκεται στο Ελληνικό Σχολείο αδιαλείπτως από το 1836 και αποτελεί το μοναδικό μη ελληνικό μάθημα αρχαιογνωσίας με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό που προάγει τη γνώση των μαθητών για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, συντελώντας καθοριστικά στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής ιδέας, μέσω της γνωριμίας τους με μια γλώσσα και έναν πολιτισμό που αποτελεί βασικό πυλώνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με διαρκή και διαχρονική επίδραση.

 

Η συγκεκριμένη επιλογή του ΙΕΠ για την κατάργηση των μαθημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή ακόμη και για την αντικατάσταση των Βασικών Αρχών Κοινωνικών Επιστημών στη Β΄ Λυκείου και της Κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στη Γ΄ Λυκείου ΔΕΝ έγινε με γνώμονα αυτά τα κριτήρια. Άλλωστε, το γεγονός ότι το ΙΕΠ εισηγήθηκε ως ανωτέρω την αντικατάσταση και κατάργηση των μαθημάτων αυτών έπειτα από την πράξη της κατάργησής τους και όχι πριν από αυτήν αναδεικνύεται σε παρατυπία του Υπουργείου. Το σκεπτικό ότι τα Λατινικά διδάσκονται ανελλιπώς από το 1836 δεν προσθέτει κανένα κύρος. Ο περιορισμός, η κατάργηση ή η αντικατάσταση κάποιων γνωστικών αντικειμένων από κάποια άλλα είναι υπόθεση των σχετικών επιστημονικών και παιδαγωγικών φορέων και ΟΧΙ του ΣτΕ. Ούτε και φυσικά το σκεπτικό ότι προάγουν τις ανθρωπιστικές σπουδές ως το μοναδικό μη ελληνικό μάθημα αρχαιογνωσίας με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, μιας και τα λατινικά όπως εισήχθησαν στη διδασκαλία στο Λύκειο εστιάζουν μόνο στη γλώσσα κι ελάχιστα στην αρχαιά κοινωνία και τον πολιτισμό της. Ή μήπως συγχέουμε τις ανθρωπιστικές σπουδές όπου περιλαμβάνονται οι κοινωνικές επιστήμες με τις κλασικές σπουδές, οι οποίες αποτελούν τμήμα σημαντικό, αλλά όχι αποκλειστικό και ουσιώδες των ανθρωπιστικών σπουδών; Φαίνεται πως το Υπουργείο αρέσκεται να περιορίζει τη συζήτηση στο ψευτοδίλημμα «λατινικά ή κοινωνιολογία», υποκρύπτοντας έτσι την εξαφάνιση κι άλλων αντικειμένων από το ωρολόγιο πρόγραμμα, την κοινωνιολογία εξ ολοκλήρου, την κοινωνική ανθρωπολογία, το δίκαιο, την πολιτική επιστήμη, την οικονομική επιστήμη (βλ. σχετικά τα καταργημένα σχολικά εγχειρίδια: «Κοινωνιολογία», «Σύγχρονος Κόσμος και Δημοκρατία», «Βασικές Αρχές των Κοινωνικών Επιστημών», «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός»). Μία ματιά στα προγράμματα σπουδών των σχολών του 1ου επιστημονικού πεδίου του μηχανογραφικού θα έπειθε και τον πλέον άσχετο για όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό και υπογραμμίζουμε την πρότασή μας, τόσο για τη διδασκαλία μαθημάτων των Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών σε όλες τις λυκειακές τάξεις, όσο και για την επανεισαγωγή της κοινωνιολογίας ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα στη κατεύθυνση Ανθρωπιστικών – Κοινωνικών Επιστημών ως προαπαιτούμενο για ομάδα σχολών (π.χ. παιδαγωγικά, νομική, ΜΜΕ, κοινωνικών επιστημών κ.λπ). Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη θέση του Υπουργείου σχετικά με τη χρησιμότητα των Λατινικών για την εισαγωγή στις Σχολές Νομικών επιστημών, θεωρούμε πως πρόκειται για επιχείρημα μάλλον έωλο, διότι εν προκειμένω η χρήση των λατινικών στις νομικές σχολές αφορά σε ειδικούς όρους που το νόημά τους είθισται να διδάσκεται στα ελληνικά με την ταυτόχρονη διατήρηση του λατινικού όρου.

 

Β) Τα ωρολόγια προγράμματα, κατά το μέρος που περιορίζουν ή καταργούν τη διδασκαλία των μαθημάτων γενικής παιδείας «Πολιτική Παιδεία» στην Α΄ Λυκείου και «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» στη Β΄ Λυκείου και μάλιστα σε χρόνο κατά τον οποίο και η διδασκαλία της Κοινωνιολογίας έχει αφαιρεθεί εντελώς από τα ωρολόγια προγράμματα του Λυκείου, αφίστανται από τις εκτιμήσεις του νομοθέτη του ν. 4186/2013, ο οποίος, κατά την αιτιολογική έκθεση του νόμου αυτού, είχε θεωρήσει αναγκαία την ενίσχυση της διδασκαλίας μαθημάτων πολιτικής παιδείας, ως μέσο για την προφύλαξη των νέων από φανατισμούς, πολιτικά πάθη και ακρότητες, καθώς και για την προβολή των αξιών της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής που διέρχονται κρίση.

 

Εδώ αναρωτιόμαστε: Παρότι η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει μερικώς το αίτημα για άρση της συρρίκνωσης της διδασκαλίας των μαθημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών επιστημών στο Λύκειο, παρόλα αυτά η απόφαση αυτή μοιάζει ανεπαρκής σχετικά με τις απώλειες των μέχρι τώρα διδασκόμενων μαθημάτων. Άραγε, λαμβάνει το ΣτΕ τις εκτιμήσεις του νομοθέτη το 2013, ο οποίος είχε θεωρήσει ΑΝΑΓΚΑΙΑ την ενίσχυση της διδασκαλίας μαθημάτων πολιτικής παιδείας για να δώσει κάποια εργαλεία στους μαθητές ενάντια στο φανατισμό και τις ακρότητες; Υπενθυμίζω ότι εκτός από το 2ωρο πολιτικής παιδείας στη Α’ και το 2ωρο Πολιτικής Παιδείας στη Β’ Λυκείου διδάσκονταν τότε οι μαθητές της ανθρωπιστικής κατεύθυνσης και τις Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών (2ώρες) και υπήρχαν 2ωρα μαθήματα κοινωνιολογίας στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών επιστημών καθώς και στη κατεύθυνση οικονομίας και πληροφορικής Γ΄ Λυκείου – άσχετα αν δεν εξετάζονταν πανελλαδικά- καθώς και 1ώρα γενικής παιδείας Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών. Όλα αυτά, ΠΡΙΝ η Κοινωνιολογία αντικαταστήσει τα Λατινικά ως πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα, ΠΡΙΝ από το 2019, οπότε ΟΛΑ τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα διδάσκονται επί 6 ώρες (μεταρρύθμιση Γαβρόγλου). Επομένως, με απλή αριθμητική, μετρούνται τόσες αλλαγές στη διδασκαλία των μαθημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών τα τελευταία χρόνια που τελικά μοιάζουν οι αλλαγές αυτές να συνιστούν τον εξοβελισμό ενός ολόκληρου κλάδου από την εκπαίδευση.

 

Είναι πλέον στην απόφαση των φορέων που εμπλέκονται στη διδασκαλία και στην προαγωγή των μαθημάτων Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και κύρια των Τμημάτων Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, τα επιστημονικά αντικείμενα των οποίων θίγονται άμεσα, αν θα πιέσουν αυτή τη κυβέρνηση ή οποιαδήποτε άλλη για την άρση της αδικίας αυτής σε βάρος των μαθητών, των διδασκόντων και τελικά όλης της κοινωνίας που χάνει ένα ακόμη όπλο ενάντια στη πολιτική απάθεια και στην αυξανόμενη βία και βλέπει παράλληλα την μη λογοδοσία των κυβερνώντων να κερδίζει έδαφος.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων/ίδων Κοινωνιολόγων-παρ. Θεσσαλονίκης:

 

Προκόπιος Ορφανός, Πρόεδρος

 

Αγγελική Γαβριέλλα Σαμψωνίδου, Αντιπρόεδρος

 

Ασημίνα Βλάχου, Γενική Γραμματέας

 

Ευδοξία Καραδουλαμά, Ταμίας

 

Άννα Αραμπατζή, Ειδική Γραμματέας

 

 

Για την Ομάδα Εργασίας για την Εκπαίδευση του Συλλόγου Ελλήνων/ίδων Κοινωνιολόγων- παρ. Θεσσαλονίκης:

 

Ασημίνα Βλάχου, ΠΕ 78, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ

 

Ευδοξία Καραδουλαμά, ΠΕ 78, Κοινωνιολόγος, MEd

 

Ελίνα Καπετανάκη, ΠΕ 78, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

 

Μαρία Πασχαλίδου, ΠΕ 78, Κοινωνιολόγος, Μ.Sc Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικο

 

Ουρανία Τσουκαλά, ΠΕ 78, Νομικός, Μετ/κο Ανθρωπολογίας

 

Προκόπιος Ορφανός, Κοινωνιολόγος, M.Sc. Ph.D.

 

 

 

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων οι οποίες ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες - τομείς:

Οργάνωση & λειτουργία ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις, Επικοινωνία με τα μέλη και λοιπές εκδηλώσεις

  • Οργάνωση και λειτουργία του γραφείου του συλλόγου με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση του απαραίτητου ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου.
  • Ολοκλήρωση και συνεχή ενημέρωση/ εμπλουτισμό του μητρώου μελών του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
  • Επαναδραστηριοποίηση των επιμέρους λειτουργιών του Παραρτήματος όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό του Συλλόγου καθώς και εμπλουτισμός αυτών με νέες.
  • Διαμόρφωση και εφαρμογή Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
  • Σύνταξη, διαμόρφωση, έκδοση και διανομή τριμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου η ηλεκτρονική και έντυπη μορφή του οποίου διανέμεται σε όλα τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης
  • Διαμόρφωση, λειτουργία και συνεχής εμπλουτισμός ενός άτυπου δικτύου επικοινωνίας με τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με τη λήψη και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e mails) για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας.
  • Σύσταση και λειτουργία τριών (3) επιμέρους επιτροπών (Επιτροπή Εκπαίδευσης, Επιτροπή Σταδιοδρομίας και Επιτροπή Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004 συστάθηκε η Επιτροπή Τύπου & Δημοσιοποίησης.
  • Δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο γραφείο του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με βιβλία και άλλου είδους έντυπα που δώρισαν στο σύλλογο διάφοροι φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
  • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, ημερίδες, συνέδρια κλπ με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα αναφορικά με τη συγκρότηση και τη διατύπωση θέσεων, απόψεων και προτάσεων για θέματα που άπτονται της κοινωνιολογικής επιστήμης και παρουσίας σε διάφορους χώρους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η ανάπτυξη θέσεων, απόψεων και πρωτοβουλιών για το χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Διατύπωση προτάσεων αλλαγών στο βιβλίο κοινωνιολογίας - θέσεων για το ρόλο του κοινωνιολόγου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιστολές για τις οργανικές θέσεις στα γυμνάσια και το θέμα της πρόσληψης αναπληρωτών, προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη διατύπωση προτάσεων για τα μαθήματα επιλογής
Προετοιμασία θέσεων για το μάθημα της Κοινωνιολογίας και το ρόλο των κοινωνιολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- Συνάντηση με γραφείο Υφυπουργού για την κατάθεση των προτάσεων.
Διοργάνωση ημερίδων για την παρουσία και το ρόλο της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών γενικότερα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και σε συνεργασία άλλων φορέων τοπικής και εθνικής εμβέλειας., πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων (συναντήσεις, ημερίδες, συνέδριο κλπ) για επίκαιρα κοινωνικά θέματα ευρύτερου προβληματισμού και ενδιαφέροντος.

Δράσεις προώθησης της επαγγελματικής κατοχύρωσης των κοινωνιολόγων

  • Η Επιτροπή Σταδιοδρομίας του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΣ συνέβαλε στην πληροφόρηση των συναδέλφων για προκηρύξεις και νέες θέσεις εργασίας, στην προώθηση ανέργων συναδέλφων σε έρευνες Δήμων ως συνεντευκτών και στην αντιμετώπιση αιτημάτων συναδέλφων σχετικά με την επαγγελματική τους θέση και κατοχύρωση. Μεταξύ των δράσεων που ανέλαβε η εν λόγω Επιτροπή συγκαταλέγονται η υλοποίηση σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα του Συμβούλου Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) «ΕΚΕΚΑ» (διάρκεια 100 ώρες) καθώς και η προετοιμασία για τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου για την εκμάθηση του στατιστικού πακέτου SPSS.
  • Διαμόρφωση ολοκληρωμένων κειμένων με τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης για τα ρόλο και τις αρμοδιότητες των κοινωνιολόγων σε συγκεκριμένους τομείς ή και χώρους εργασίας.
  • Συμμετοχή μελών της επιτροπής σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικών φορέων (Πανεπιστήμια. Λύκεια, Γυμνάσια) και ενημέρωση συμμετεχόντων για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στη σύγχρονη, ελληνική αγορά εργασίας.

Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης (συνέδριο, ημερίδες, συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, συναντήσεις εργασίας, επαφές με τοπικούς φορείς της Πολιτείας, δημοσιοποίηση θέσεων, απόψεων και προτάσεων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κλπ.), έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική συμβολή του συλλόγου στα κοινωνικά και πολιτειακά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με αποτέλεσμα να βρίσκει άμεση ανταπόκριση στις προτάσεις συνεργασιών και στην εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη δράσεων Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχιση της συνεργασίας αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δήμους, επιστημονικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

.