Απολογισμός πεπραγμένων ομάδας εκπαίδευσης 2021-2022
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ -Παράρτημα Θεσσαλονίκης
URL: http://www.sociologists.gr,
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
facebook: “Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων- παράρτημα Θεσσαλονίκης 2016”, “thess sociologists”
youtube: “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ”
22/9/2022
Απολογισμός πεπραγμένων ομάδας εκπαίδευσης 2021-2022
Ο πρωτοφανής διωγμός των κοινωνικών επιστημών από το Λύκειο από την παρούσα κυβέρνηση έπληξε βαρύτατα τους εκπαιδευτικούς των κοινωνικών επιστημών (ΠΕ78).
Αυτό που αναμέναμε σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις ήταν ότι η Κοινωνιολογία Γ΄λυκείου θα έβγαινε από το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων, έστω κι αν αυτό δεν είχε επιστημονικό έρεισμα. Αυτό που ήταν απαράδεκτο, ήταν η κατάργηση εν μία νυκτί όλων των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών στο λύκειο, ακόμη και η Πολιτική Παιδεία της Α’ Λυκείου μειώθηκε κατά 1 ώρα. Μία πράξη που ενέχει και εκδικητικότητα απέναντι και στους ίδιους τους μαθητές, αν σκεφτούμε ότι οι μαθητές που εξετάστηκαν το 2020-2021 στη κοινωνιολογία και δεν πέτυχαν σε σχολή της προτίμησής τους, κλήθηκαν το 2021-2022 να εξεταστούν…. στα λατινικά που δεν είχαν ποτέ διδαχθεί!
Οι συνέπειες που βιώνουν σήμερα οι μαθητές στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι:
-
Η στέρηση της δυνατότητας να κατανοήσουν την κοινωνική πραγματικότητα αναλύοντας τα κοινωνικά φαινόμενα.
-
Η απουσία ανάπτυξης της κριτικής κοινωνικής σκέψης ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους κοσμοθεωρία.
-
Η απομάκρυνσή τους από κοινωνικές και ανθρωπιστικές σπουδές απαραίτητες στο συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.
Οι συνέπειες για την εργασιακή μας κατάσταση:
-
Χάθηκαν πολλές οργανικές θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών ΠΕ78 στα Λύκεια. Η 1 ώρα Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής που δόθηκε επιπλέον στη Γ’ γυμνασίου δεν άρκεσε για να καλυφθούν οι συνάδελφοι.
-
Οι αναπληρωτές που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια βρέθηκαν πάλι στην ανεργία.
-
Οι περισσότεροι μόνιμοι ΠΕ78 είτε συνταξιοδοτήθηκαν αυτά τα χρόνια είτε είναι κοντά στη συνταξιοδότηση, άρα είμαστε ένα είδος υπό εξαφάνιση στο εκπαιδευτικό οικοσύστημα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για τη ποιότητα της παρεχόμενης μάθησης.
Αντιμέτωποι με αυτή τη κατάσταση, η ομάδα εκπαίδευσης του ΣΕΚ παραρτήματος Θεσ/κης προέβη σε πλήθος δράσεων, συνεχίζοντας τις δράσεις του προηγούμενου Δ.Σ. Ήδη από τον Ιούνιο 2020, όταν ανακοινώθηκαν οι μεταρρυθμίσεις, ο ΣΕΚ Θεσ/κης συμμετείχε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν οι Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ τόσο για τους ΠΕ78 όσο και για τους ΠΕ80 (Οικονομολόγους, με τους οποίους είχαμε κοινές αναθέσεις) όσο και για τους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων. Αναφέρουμε και τις δράσεις που ακολούθησαν:
-
Δόθηκαν συνεντεύξεις στα ΜΜΕ : α) Στο «Κόκκινο» Θεσ/κης (Ιούλιο 2021) από την Α. Βλάχου, Γ. Γραμματέα του ΣΕΚ Θεσ/κης, β) Στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης (Νοεμβριος 2022) από την Ευδοξία Καραδουλαμά, μέλος του ΔΣ ΣΕΚ Θεσ/κης γ) Στο «Κόκκινο» Θες/κης και ΕΡΤ 3 (Νοεμβριος 2022) από την Νανά Μιμιλίδου, συντονίστρια των εκπαιδευτικών ΠΕ78 και μέλος μας και δ) Στην ΕΡΤ Open (Ιαν. 2022, πάλι από τη Νανά Μιμιλίδου από κοινού με το Χρ. Αλαβέρα, εκπαιδευτικό εικαστικών μαθημάτων ε) συνέντευξη του Προκόπη Ορφανού Προέδρου του ΣΕΚ Θεσ/κης στο grtimes, η οποία δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα τους.
-
Παράλληλα, το Νοέμβριο του 2022, δόθηκε συνέντευξη τύπου στην ΕΔΟΘ Θεσ/κης, με καλεσμένους εκπροσώπους της Γ’ ΕΛΜΕ Θες/κης, τον Χρ. Αλαβέρα ως εκπρόσωπο των συναδέλφων μας εικαστικών και τη Νανά Μιμιλίδου στο πάνελ.
-
Το δελτίο τύπου που εκδώσαμε δημοσιεύτηκε σε πλήθος ιστότοπων μεγάλης εμβέλειας (the Press Project, Alterthess, Voria.gr, Alfavita κ.α.)
-
Ενημερώσαμε για αυτές τις δράσεις μας το Ελληνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, την Ελληνική Κοινωνιολογική Εταιρεία, τα 4 Τμήματα Κοινωνιολογίας, τον ΣΕΚ και τα παραρτήματα του ΣΕΚ.
-
Συμμετείχαμε στο σεμινάριο της Ένωσης Εικαστικών Β. Ελλάδος το Μάιο 2022 και γενικά συμπορευόμαστε με τους εικαστικούς ώστε να αναδειχθεί το έλλειμμα παιδείας που προκύπτει τόσο από τον εξοβελισμό των κοινωνικών επιστημών όσο και των καλλιτεχνικών μαθημάτων από το λύκειο.
-
Απευθύναμε (Μάιος 2022) πρόταση συνεργασίας προς την Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης με σκοπό την έκδοση μιας κοινής ανακοίνωσης σχετικά με τη κατάργηση των μαθημάτων μας.
-
Απευθύναμε επιστολή προς τα τμήματα Κοινωνιολογίας Παν/μίου Αθηνών, Κρήτης, Αιγαίου και Παντείου για στήριξή μας
-
Συνεργαστήκαμε με τη Λία Τσαπατσάρη πρόεδρο του ΣΕΚ και τον Μάνο Μαραγκουδάκη πρόεδρο του τμήματος κοινωνιολογίας στη Λέσβο και επιστημονικά υπεύθυνο για τα μαθήματα κοινωνικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της συνεργασίας ήταν να διατηρηθεί το θέμα της απομάκρυνσης των κοινωνικών επιστημών στην επικαιρότητα και να πετύχουμε μια συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, την οποία αναμένουμε ακόμη.
-
Επικοινωνήσαμε με την οργάνωση ΑΝΤΙΓΟΝΗ με σκοπό τη διενέργεια διαδικτυακού σεμιναρίου για τους ΠΕ78, με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το σεμινάριο δεν πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος, όμως θα επικοινωνήσουμε εκ νέου για να δούμε τις δυνατότητες συνεργασίας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ήταν στο πλάι μας όλο αυτό το καιρό, ιδιαίτερα δε τη κα Μιμιλίδου, η οποία ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτική και μαχητική. Είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε δράση και συνεργασία με φορείς ώστε να ανατρέψουμε τη δυσμενή αυτή κατάσταση που βιώνουμε και να αναδείξουμε τη δυνατότητα των κοινωνικών επιστημών να δώσει πνοή και όραμα στην εκπαίδευση.