Απολογισμός της Ομάδας σταδιοδρομίας 2021-2.

logoSEK

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ -Παράρτημα Θεσσαλονίκης

URL: http://www.sociologists.gr,

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

facebook: “Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων- παράρτημα Θεσσαλονίκης 2016”, “thess sociologists”

youtube: “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

22/9/2022

 

Απολογισμός της Ομάδας σταδιοδρομίας 2021-2.

 

Η κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τις εξετάσεις αύξησε τις ανησυχίες για το τι μπορεί να κάνει μία/ένας Κοινωνιολόγος στις μέρες μας. Καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι η εκπαίδευση δεν είναι η μόνο διέξοδος που μπορεί να έχει ένας κοινωνικός επιστήμονας. Στο Προεδρικό Διάταγμα 159/2009 (ΦΕΚ 199/Α/01-10-2009), αναφέρονται αναλυτικά τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Κοινωνιολόγων.

Μέσα σε αυτή την συνθήκη κρίνεται απαραίτητο να δυναμώσουμε τις ενέργειές μας ώστε να συμβάλλουμε ως σύλλογος στην ενημέρωση των νέων συναδέλφων/ισσών για τις επαγγελματικές προοπτικές, αλλά και να υποστηριχθούν οι παλαιότεροι σε περίπτωση αλλαγής επαγγέλματος. Η ενημέρωση, η υποστήριξη και οι προοπτικές για ένα ζωντανό επάγγελμα είναι οι στόχοι της δημιουργίας της ομάδας σταδιοδρομίας.

 

Θεματικές συναντήσεις 2019-2020:

Συστήθηκαν κατάλογοι φορέων και οργανώσεων όπου εργάζονται ή θα μπορούσαν εργαστούν/δικτυωθούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία οι κοινωνιολόγοι. Επίσης, καταγράφηκαν χρήσιμες ιστοσελίδες που αφορούν αναζήτηση εργασίας και προκηρύξεων ηλεκτρονικά.

Έτσι, η ομάδα εργασίας/επιτροπή σταδιοδρομίας του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων (ΣΕΚ) του παραρτήματος Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε να λειτουργεί και πάλι, μετά τις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη, τον Σεπτέμβριο του 2018. Αρχικά, προσδιορίστηκε ο ρόλος της που αφορούσε στην ενημέρωση των ενδιαφερόμενων συναδελφισσών/ων και την υποστήριξη παλιών και νέων μελών. Στη συνέχεια, θεωρήθηκε σημαντικό να δημιουργηθεί ένα υλικό, που θα είναι βοηθητικό για περισσότερο ή λιγότερο νέους/ες συναδέλφισσες/ους, σχετικά με ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας και κοινωνικών δομών της τοπικής κοινωνίας (Νοέμβριος 2019- Ιανουάριος 2020).

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της επιτροπής και του Δ.Σ., που ήταν ανοιχτές προς κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνιολόγο ή φίλο/η της κοινωνιολογίας. Οι τέσσερις, συνολικά, συναντήσεις που κάναμε, προσέγγισαν θεματικές που πιθανόν να ενδιαφέρουν τους νέους κοινωνιολόγους: - κοινωνιολογία και εκπαίδευση, - κοινωνιολογία και προσφυγικό-μετανάστευση, -κοινωνιολογία και επαγγελματική σταδιοδρομία, -κοινωνιολογία και έρευνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Φεβρουάριο ως τον Σεπτέμβριο του 2019. Κατά τη διάρκειά τους, επαγγελματίες από τον κάθε χώρο παρουσίαζαν την υπό συζήτηση θεματική, τις δυνατότητες απασχόλησης των κοινωνιολόγων στο εκάστοτε πεδίο και τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα. Ακολουθούσαν ερωτήσεις και διάλογος, που τις έκαναν πιο γόνιμες.

Μέσα στο πλαίσιο της νέας κατεύθυνσης που μπορούσαν να πάρουν οι συναντήσεις της, εκφράστηκε η πρόθεση μας να απευθυνθούμε σε νέους συναδέλφους/ισσες, για να μας περιγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Στόχος ήταν η από κοινού διερεύνηση του τρόπου που θα ήθελαν οι ίδιοι/ες, ο Σύλλογος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και πως θα φανταζόντουσαν τη συμμετοχή τους σε δράσεις για την κοινωνιολογία.

 

Ιούλιος 2021

Μετά τις εκλογές του συλλόγου τον Ιούνιο 2021, ακολούθησε νέος σχεδιασμός: Δόθηκε κάποια έμφαση στο ζήτημα της αφαίρεσης των μαθημάτων κοινωνικών επιστημών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ο στόχος ήταν η προσέγγιση νέων μελών, μέσα από την επικοινωνία και τη συνεργασία με τα πανεπιστήμια.

Ιανουάριος 2022

Από τον χειμώνα του 2022 ξεκίνησε η προσέγγιση των τμημάτων. Στείλαμε επιστολή στα 4 τμήματα της κοινωνιολογίας ενημερώνοντας για τις δράσεις μας. Επίσης, στείλαμε επιστολή προς απόφοιτες/ους κοινωνιολογίας, στους προέδρους τμημάτων και στους υπευθύνους της πρακτικής.

Ξεκίνησε μία προσπάθεια αποστολής επιστολών σε δημόσιους και άλλους φορείς, για τη συμπερίληψη των κοινωνιολόγων σε προκηρύξεις θέσεων. Ξεκινήσαμε με τη σύνταξη επιστολής προς τους ΟΤΑ και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να σταλεί.

Μάρτιος- Απρίλιος 2022

Ζυμώσεις για την εξέλιξη κι επαναλειτουργία της ομάδας σταδιοδρομίας, μέσα από την πραγματοποίηση συναντήσεων.

Μάιος 2022

Διαμόρφωση πρότασης για την πραγματοποίηση διαδικτυακού σεμιναρίου σχετικά με τα επαγγέλματα της/του κοινωνιολόγου. Συνδιοργάνωση ΣΕΚ, παραρτήματα, Action Aid, Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ήδη ολοκληρώνεται ο κατάλογος των συναδέλφων/ισσών που θα μιλήσουν και θα παρουσιάσουν εργασιακές εξειδικεύσεις και δυνατότητες που υπάρχουν για το πτυχίο της/του κοινωνιολόγου. Μέχρι το τέλος του 2022 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί. Θα έχει υβριδική μορφή (δια ζώσης/ εξ αποστάσεως).

Ο πρόεδρος και μέλος της ομάδας σταδιοδρομίας πραγματοποίησε την παρουσίαση «Η Κοινωνιολογία ως επάγγελμα και η συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Κοινωνιολογίας, στο πλαίσιο του μαθήματος της πρακτικής. 

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων οι οποίες ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες - τομείς:

Οργάνωση & λειτουργία ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης - Εκδηλώσεις, Επικοινωνία με τα μέλη και λοιπές εκδηλώσεις

 • Οργάνωση και λειτουργία του γραφείου του συλλόγου με ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση του απαραίτητου ηλεκτρονικού και έντυπου αρχείου.
 • Ολοκλήρωση και συνεχή ενημέρωση/ εμπλουτισμό του μητρώου μελών του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου, ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας και ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail).
 • Επαναδραστηριοποίηση των επιμέρους λειτουργιών του Παραρτήματος όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό του Συλλόγου καθώς και εμπλουτισμός αυτών με νέες.
 • Διαμόρφωση και εφαρμογή Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης.
 • Σύνταξη, διαμόρφωση, έκδοση και διανομή τριμηνιαίου ενημερωτικού εντύπου η ηλεκτρονική και έντυπη μορφή του οποίου διανέμεται σε όλα τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης
 • Διαμόρφωση, λειτουργία και συνεχής εμπλουτισμός ενός άτυπου δικτύου επικοινωνίας με τα μέλη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με τη λήψη και την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e mails) για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και σημασίας.
 • Σύσταση και λειτουργία τριών (3) επιμέρους επιτροπών (Επιτροπή Εκπαίδευσης, Επιτροπή Σταδιοδρομίας και Επιτροπή Εθνικών & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) ενώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2004 συστάθηκε η Επιτροπή Τύπου & Δημοσιοποίησης.
 • Δημιουργία μικρής βιβλιοθήκης στο γραφείο του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης, με βιβλία και άλλου είδους έντυπα που δώρισαν στο σύλλογο διάφοροι φορείς της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
 • Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων ευρύτερου ενδιαφέροντος όπως συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, ημερίδες, συνέδρια κλπ με ή χωρίς τη συνεργασία άλλων φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ανάπτυξη θέσεων, προτάσεων και πρωτοβουλιών

Ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει αξιόλογη δραστηριότητα αναφορικά με τη συγκρότηση και τη διατύπωση θέσεων, απόψεων και προτάσεων για θέματα που άπτονται της κοινωνιολογικής επιστήμης και παρουσίας σε διάφορους χώρους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η ανάπτυξη θέσεων, απόψεων και πρωτοβουλιών για το χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Διατύπωση προτάσεων αλλαγών στο βιβλίο κοινωνιολογίας - θέσεων για το ρόλο του κοινωνιολόγου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Επιστολές για τις οργανικές θέσεις στα γυμνάσια και το θέμα της πρόσληψης αναπληρωτών, προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για τη διατύπωση προτάσεων για τα μαθήματα επιλογής
Προετοιμασία θέσεων για το μάθημα της Κοινωνιολογίας και το ρόλο των κοινωνιολόγων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση- Συνάντηση με γραφείο Υφυπουργού για την κατάθεση των προτάσεων.
Διοργάνωση ημερίδων για την παρουσία και το ρόλο της Κοινωνιολογίας και των Κοινωνικών Επιστημών γενικότερα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διοργάνωση εκδηλώσεων

Με πρωτοβουλία και ευθύνη του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και σε συνεργασία άλλων φορέων τοπικής και εθνικής εμβέλειας., πραγματοποιήθηκε σειρά εκδηλώσεων (συναντήσεις, ημερίδες, συνέδριο κλπ) για επίκαιρα κοινωνικά θέματα ευρύτερου προβληματισμού και ενδιαφέροντος.

Δράσεις προώθησης της επαγγελματικής κατοχύρωσης των κοινωνιολόγων

 • Η Επιτροπή Σταδιοδρομίας του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΔΣ συνέβαλε στην πληροφόρηση των συναδέλφων για προκηρύξεις και νέες θέσεις εργασίας, στην προώθηση ανέργων συναδέλφων σε έρευνες Δήμων ως συνεντευκτών και στην αντιμετώπιση αιτημάτων συναδέλφων σχετικά με την επαγγελματική τους θέση και κατοχύρωση. Μεταξύ των δράσεων που ανέλαβε η εν λόγω Επιτροπή συγκαταλέγονται η υλοποίηση σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης στην ειδικότητα του Συμβούλου Παροχής Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών σε συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) «ΕΚΕΚΑ» (διάρκεια 100 ώρες) καθώς και η προετοιμασία για τη διεξαγωγή επιμορφωτικού σεμιναρίου για την εκμάθηση του στατιστικού πακέτου SPSS.
 • Διαμόρφωση ολοκληρωμένων κειμένων με τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης για τα ρόλο και τις αρμοδιότητες των κοινωνιολόγων σε συγκεκριμένους τομείς ή και χώρους εργασίας.
 • Συμμετοχή μελών της επιτροπής σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικών φορέων (Πανεπιστήμια. Λύκεια, Γυμνάσια) και ενημέρωση συμμετεχόντων για την επιστήμη της Κοινωνιολογίας καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές του κλάδου στη σύγχρονη, ελληνική αγορά εργασίας.

Ανάπτυξη συνεργασιών με άλλους φορείς

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων και των λειτουργιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΚ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης (συνέδριο, ημερίδες, συμμετοχές σε εκδηλώσεις άλλων φορέων, συναντήσεις εργασίας, επαφές με τοπικούς φορείς της Πολιτείας, δημοσιοποίηση θέσεων, απόψεων και προτάσεων στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο κλπ.), έχει ως αποτέλεσμα τη δυναμική συμβολή του συλλόγου στα κοινωνικά και πολιτειακά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την παρουσία του σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού φορέα με αποτέλεσμα να βρίσκει άμεση ανταπόκριση στις προτάσεις συνεργασιών και στην εξεύρεση πόρων για την ανάπτυξη δράσεων Η πολύτιμη αυτή εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχιση της συνεργασίας αλλά και στην ανάπτυξη συνεργασιών με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δήμους, επιστημονικούς συλλόγους και άλλους φορείς.

.